Kaipasin lisää lääkäreitä someen – ja kuinkas sitten kävikään?

Lisää lääkäreitä sosiaaliseen mediaan? Moni saattaa ihmetellä, miksi lääkäreiden pitäisi käyttää arvokasta työaikaansa sosiaalisen median kanavissa – eikö kuormittuneella ammattikunnalla olisi tärkeämpää tekemistä kuin roikkua somen foorumeilla? Lääkäreiden ammatillista sosiaalisen median käyttöä voidaan kuitenkin perustella monella tapaan.

Lääkärilehti haastattelu minua lääkäreiden sosiaalisen median käyttöä koskevaa juttuaan varten. Haastattelussa kaipasin sosiaaliseen mediaan lisää lääkäreitä. Mielestäni on arvokasta, että lääkärit ovat ammattikuntana läsnä siellä missä puhutaan esimerkiksi terveydestä, sairauksista, niiden hoidosta, terveydenhuollon järjestämisestä ja terveyden ja sairauksien yhteiskunnallisista vaikutuksista. Kun lääketieteellinen tieto kehittyy nopeasti – ja myös väärää tietoa levitetään – on tärkeää että verkossa ovat läsnä lääketieteen ammattilaiset, jotka voivat korjata virheellisiä käsityksiä, keskustella ja pistää faktaa ja näkökulmia pöytään.

Koska olin kuitenkin hieman epävarma, kuinka paljon lääkäreitä lopulta toimii aktiivisesti sosiaalisen median palveluissa, tein pienen joukkoistuksen. Kysyin Twitterissä suosituksia palvelussa olevista lääkäreistä.

Lopulta syntyi yli sadan Twitter-lääkärin lista, joka löytyy täältä. Hyviä vinkkejä jaettiin myös esimerkiksi Instagramissa toimivista lääkäreistä. Ainakin itseni yllätti lääkäreiden suuri määrä sosiaalisen median kanavissa. Toisaalta moni asiantuntija on viime vuosina ottanut somekanavat ammatillisessa mielessä käyttöön.

Mutta mistä ammattilaiset ja asiantuntija, kuten lääkärit, sitten keskustelevat? Mihin he käyttävät sosiaalista mediaa? Pelkkä vastausautomaattina toimiminen esimerkiksi oireiden tulkintaan liittyen ei varmasti voi olla kovin motivoivaa lääkäriasiantuntijalle. Siihen pitäisi löytyä omat, työhön liittyvät palvelut ja kanavat. Asiantuntijaviestinnässä kyse on enemmänkin siitä, miten ammattikunnan ääni kuuluu mediajulkisuudessa – johon myös sosiaalisen median kanavat, erityisesti Twitter, lukeutuvat. Toisille oman alan uutisten jakaminen ja kommentointi voi olla se ”juttu”, toisille vaarallisten huuhaa-tietojen oikominen, joillekin puolestaan aktiivinen poliittinen vaikuttaminen ja osallistuminen.

doctor holding red stethoscope

Hiljattain lääkärit saivat varsinaisen somemyrskyn ja isot otsikot aikaiseksi, kun eräs nuori lääkäri nosti Facebookissa esille terveyskeskustyön kuormittavuuden. Tällä tavalla moni sai varmasti uutta tietoa ja uudenlaisen ikkunan lääkärien työhön ja ajatusmaailmaan. Tällaista voi pitää jo melkoisen rohkeana ja hienona ammatillisena viestintänä ja vaikuttamisena!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s