Miksi tutkimuksen kansanomaistaminen on tärkeää ja miten se tehdään?

Elämme maailmassa, jossa on enemmän tietoa kuin koskaan aiemmin. Joka vuosi julkaistaan kaksi ja puoli miljoona uutta tieteellistä tutkimusta. Samaan aikaan verkko mahdollistaa tiedon leviämisen sosiaalisissa medioissa ja ihmisten omien julkaisualustojen, kuten blogien, kautta nopeamman kuin koskaan aiemmin. Tästä huolimatta on paljon ihmisiä, jotka viittaavat kintaalla tutkimustiedolle tai asiantuntijoille ja tutkijoille. Myös asiantuntijoiden omat käsitykset tutkimustiedon levittämisestä ja vuorovaikutuksesta ovat valitettavan usein vinoutuneita.

Lihastohtori Juha Hulmi on yksi suomen tunnetuimpia tieteen popularisoijia, ja hän osaa laittaa itsensä likoon erityisesti someviestinnässä. Olen pitkään käyttänyt Lihastohtoria esimerkkinä siitä, miten viihteellisyyttä ja huumoria voi hyödyntää tutkitun tiedon viestimisessä. Nyt kirjoitimme yhdessä Hulmin kanssa Lihastohtori-blogiin kirjoituksen siitä, miksi asiantuntijoiden tulisi kansanomaistaa tiedettä ja tutkimuksia isolle yleisölle ja miten se tehdään. Kannattaa lukea! Tässä myös koostamamme yhdinkohdat kirjoituksesta infograafin muodossa:

Kansanomaistaminen_Hulmi&Poutanen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s