Kuinka estää keskustelua luisumasta väittelyksi ilman lopputulosta? Ota nämä dialogin opit hyötykäyttöön

Debatti on monille tuttua esimerkiksi politiikasta. Väitellään, pyritään kumoamaan vastapuolen näkemys ja tarjoamaan omista lähtökohdista tulkittua maailmankuvaa ja ratkaisuja muille osapuolille. Oma näkökulma on oikea, vastapuolen väärä. Toki väittelykin voi olla asiapohjaista, jolloin keskustelu on vähemmän hyökkäävää tai retorista ja perustuu enemmän johdonmukaiseen argumentaatioon.

Dialogissa puolestaan kuunnellaan tarkasti toisia osapuolia ja pyritään ymmärtämään heidän lähtökohtiaan: miksi tuo toinen sanoo mitä sanoo, miksi hän ajattelee tuolla tavalla? Mihin kokemuksiin perustuu hänen maailmankuvansa?

Japan_s Kaiwo Maru in Steveston photo by Ksenia Makagonova ( dearseymour)

Jumiutuneessa vuorovaikutustilanteessa dialogista tutut apuvälineet voivat auttaa eteenpäin.

Mutta mitä jää dialogin ja debatin väliin? Olemme pohtineet Sitran Tieto päätöksenteossa -projektille toteutetussa artikkelisarjassa dialogin ja debatin eroa. Selvityksemme perusteella dialogin ja debatin ero ei ole tarkkarajainen. Yhteistä maaperää ovat ainakin relevantin tiedon tunnistaminen ja loogisen päättelyn hyödyntäminen. Myös väittelyn kaltaisesta asetelmasta voidaan edetä yhteiseen ymmärrykseen kuuntelemisen ja argumentaatio kautta.

Selvityksessä listasimme muutamia hyödyllisiä dialogisen vuorovaikutukseen kuuluvia oivalluksia, jotka voivat auttaa jumiutuneesta vuorovaikutustilanteesta eteenpäin.

  1. Tiedosta valta-asetelmat. Jos olet hierarkiassa ylempänä, saattaa olla että et ole kuunnellut mitä muut sanovat. Jos puolestaan olet alempana, et ehkä ole uskaltanut ilmaista itseäsi riittävän avoimesti. Keskity siis joko kuuntelemaan aktiivisesti tai vaihtoehtoisesti pyydä puheenvuoroa ja tuo oma näkemyksesi esille.
  2. Harjoittele aktiivisen kuuntelun taitoa. Kysy avoimia kysymyksiä, älä pyri johdattelemaan, reflektoi kuulemaasi ja pohdi, miten se suhtautuu omaan tapaasi tarkastella käsiteltävää asiaa. Toista ääneen omin sanoin mitä muut ovat sanoneet, jotta voit varmistaa, että olet ymmärtänyt oikein. Samalla lisäät muiden kokemusta siitä, että heidän asiansa on tullut kuulluksi.
  3. Tiedosta tulkintoja ohjaavat kehykset. Ymmärryksemme maailmasta rakentuu kehysten varaan. Teemme tulkintamme aina jostakin näkökulmasta. Esimerkiksi itseensä uskova, menestynyt yrittäjä näkee ympärillään helposti laiskoja työntekijöitä ja ajattelee että kaikki on itsestä kiinni. Tiedostamalla tämän yksilön roolia korostavan kehyksen henkilö voi myös asettua sen ulkopuolelle.

Lopuksi haluamme korostaa vielä yhtä dialogisen vuorovaikutuksen kannalta aivan oleellista piirrettä, nimittäin luottamusta. Vain luottamus mahdollistaa näkökulmien vaihtamisen ja arvokkaana pitämisen, ja vain tätä kautta voimme oppia jotakin uutta ja solmia kestäviä, kumpiakin osapuolia hyödyttäviä kumppanuuksia.

Katso lisää vinkkejä ja ajatuksia dialogista päätöksenteon tueksi artikkelisarjasta.

Petro Poutanen, VTT, toimitusjohtaja, Optifluence Oy & Ruurik Holm, FT, toimitusjohtaja, Deduktia Oy.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s