Ensimmäinen Luovuuden idea -seminaari järjestettiin Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululla 24.10.2017. Kiitos kaikille osallistujille uusista ideoista ja inspiraatiosta! Työelämän luovuuden kehittämisessä on paljon haasteita, mutta lisäämällä luovuuteen liittyvää ymmärrystä voimme purkaa monia haitallisia harhakäsityksiä ja oivaltaa tapoja kehittää parempia toimintamalleja organisaatioihin.
Seminaarissa puhuimme esimerkiksi siitä, millä tavalla yksilö voi kehittää luovuutta organisaatiossa. Yksilön kannalta keskeisiä näkökohtia ovat luovuuteen liittyvien taitojen, kuten ideointi- ja ongelmanratkaisumenetelmien harjoittelu, oman alan tiedon ja osaamisen kartuttaminen sekä sisäisen motivaation ylläpito työtä kohtaan. Sisäinen motivaatio herätti keskustelua: on tärkeää pyrkiä järjestelemään työtehtävät niin, että haasteellisuus ja mahdollisuus oppia uutta säilyvät. Sisäisesti motivoitunut työntekijä pystyy luovaan kehittämiseen ja ongelmanratkaisuun tehokkaammin kuin puhtaasti ulkoisten motivaatiotekijöiden varassa työskentelevä.
Jos yksilön luovuus syttyykin arkisissa työnteon käytänteissä, koko organisaation luovuuden kehittäminen edellyttää yhteisiä malleja ja ymmärrystä luovuuden ilmiöstä. Tarvitaan yhteistä kieltä ja sanastoa luovuuden kehittämiseksi. Esitimme seminaarissa kolme keskeistä näkökulmaa työyhteisöjen luovuuden kehittämiseksi. Näitä ovat:
- Älä aseta luovuudelle liian korkeita tavoitteita
- Mahdollista työyhteisön moniäänisyys
- Luo vuorovaikutukselle sopivat rakenteet
Tiivistetysti ilmaistuna kyse on ensinnäkin oikeanlaisten tavoitteiden asettamisesta luovalle työlle ja tekemiselle. Usein parempi tavoite on asteittainen kehittäminen kuin radikaali innovointi. Toiseksi keskeistä on pyrkiä kanavoimaan työyhteisön monenlainen osaaminen tehokkaasti hyötykäyttöön. Samanmieliset tuottavat harvoin kovin luovia ratkaisuja, vaikka tieto- ja taitotaso olisivat huippuluokkaa. Kyse on vuorovaikutuksen koordinoinnista ja ihmisten erilaisten luontaisten vahvuuksien hyödyntämisestä. Kolmanneksi keskeistä on huomioida vuorovaikutuksen kaksiteräinen rooli yhteisössä: vuorovaikutus on välttämätöntä, jotta tiedot ja ideat leviävät ja uusia ajatuksia syntyy, mutta yhteisön kyky tuottaa uutta ajattelua voi myös tukahtua liiallisesta vuorovaikutuksesta. Tässä kohtaa pitää tuntea luovan prosessin kehityskaarta.
Jos haluat järjestää Luovuuden idea -seminaarin tai sinua kiinnostaa Luovuuden idea -kirja tai sen teemat, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää allekirjoittaneelta!