Luovuuden opit organisaatiokulttuurin kehittämisen välineenä

Työsuojelurahaston ja Työturvallisuuskeskuksen julkaisema Telma-lehti käsittelee tuoreessa artikkelissaan organisaatiokulttuurin yhdessä kehittämistä. Tapausorganisaationa jutussa on Stora Enson Anjalankosken paperitehdas, jossa tavoitellaan tapaturmatonta tehdasta turvallisuuskulttuuria kehittämällä. Työtapaturmat ovat ymmärrettäväsi iso haaste, ja tämän vuoksi Anjalankoskella käynnistettiin erityinen yhdessä kehittämisen ohjelma.

Ohjelmassa henkilöstöltä kerättiin ideoita, joiden pohjalta alettiin suunnitella turvallisuusohjelmaa ”Tapaturmaton tehas”. Sitoutumista ohjelmaan pyrittiin rakentamaan antamalla kaikille mahdollisuus esittää mielipiteensä mahdollisimman avoimesti. Tämän jälkeen turvallisuuskulttuuria on kehitetty edelleen arvioimalla yhteisöllisesti, mikä ohjelman ideoista on toiminut ja mikä ei.

Työturvallisuus on keskeinen haaste esimerkiksi teollisuudessa ja rakentamisessa (kuva: Life of Pix)

Ohjelmassa oli mukana valmennettavien joukko, joiden tehtävänä on ollut viedä turvallisuusoppeja työyhteisöön. Eräs valmennettavista kertoo, kuinka erityisesti ”ihmisen kohtaamiseen liittyvien vuorovaikutustaitojen opiskelu auttoi viemään läpi intensiivisen valmennusrupeaman”. Keskeisiä haasteita – kuten tiedonkulun parantaminen – on pyritty tehtaassa paikkamaan lisäämällä valmentavia työrooleja tiimeihin.

Työturvallisuuskulttuurin kehittäminen on pohjimmiltaan luovan prosessi, jossa pitää joukkoistaa henkilöstöä oikeiden ongelmakohtien tunnistamiseksi ja ratkaisujen kehittämiseksi. Lisäksi parhaat oivallukset pitää viedä käytäntöön ja testata niiden toimivuus, kuten Anjalankoskella on tehty. Tällaisessa luovassa prosessissa keskiössä ei ole henkilöstön ”kekseliäisyys” tai kyky luovaan ajatteluun sinänsä, vaan vuorovaikutustaidot ja sitoutuminen ohjelman tavoitteisiin. Tehokas vuorovaikutus auttaa nostamaan ideat esille kehitysputkeen ja antaa kehitystyölle elinvoimaa. Vain hyvän vuorovaikutuksen kautta ihmisten erilaisuudesta kasvaa voimavara.

Lue lisää Telma-lehdestä Stora Enson turvallisuuskulttuurin kehittämiseen tähtäävästä prosessissa ja luovuus oppien laajasta soveltuvuudesta eri tilanteisiin ja tarpeisiin. Muista myös, että pian ilmestyvä Luovuuden idea -kirja esittelee kattavasti luovuustutkimusta työelämän erilaisiin tarpeisiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s