Konservatiivien yllätyskannatus: syynä kampanjan loppukiri vai vinouma gallupkyselyissä?

Kuten Suomen Eduskuntavaaleissa Britanniassakin konservatiivit ovat viemässä voittoa. Samalla tavalla kuin Eduskuntavaaleissa, konservatiivien menestys tuli pienoisena yllätyksenä, sillä ennen vaaleja tehdyt kyselyt eivät osanneet sitä aivan täysin ennustaa. Viimeisissä gallupeissa Perussuomalaisille ennustettiin parhaimmillaan 16,7, kannatusta, kun todellinen kannatus oli 17,65. Samaten Kokoomuksen kannatus oli yhden prosenttiyksikön kyselytuloksia korkeampi. Keskustan kannatus puolestaan suli kolmisen prosenttiyksikkö viimeisistä kyselyistä, samoin kuin vasemmistoliiton pieneni noin prosenttiyksikön verran.

Taloustutkimuksen ja TNS Gallupin edustajat arvelivat Kansanuutisten haastattelussa, että kokoomus ja perussuomalaiset tekivät loppukirin ja saivat viime hetken empivät äänestäjät liikkeelle. Loppukirin voimaan uskoi myös perussuomalaisten Timo Soini.

Kyselyissä voidaan parantaa tulosten luotettavuutta onnistuneen otannan avulla. Mitä paremmin saadaan suomalaisia keskimäärin vastaava joukko vastaajia otokseen, sitä luotettavimpia tulokset ovat. Sillä tavalla 1000 ihmistä riittää kertomaan luotettavasti mitä miljoonat ihmiset ajattelevat, ja lisäksi otoksen avulla voidaan laskea riskitaso ja luottamusväli saaduille arvoille.

Mutta mielipiteistä johtuvaa vinoumaa otantamenetelmät eivät kykene oikomaan. Britit puhuvat Shy Tory -efektistä, joka tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät halua (tai osaa) kertoa etukäteen kyselyissä äänestävänsä konservatiivipuoluetta. Jos esimerkiksi konservatiivien äänestäminen on päätös, josta on keskimäärin hankalampaa kertoa kyselyissä etukäteen kuin muiden puolueiden kohdalla, se aiheuttaa systemaattista vinoumaa otokseen ja vaalien lopputulos voi siltä osin poiketa kyselyjen ennustamista tuloksista. Siinä mielessä perussuomalaisten ja kokoomuksenkaan kannatuksen eroa suhteessa gallupeihin ei ehkä selitä ainakaan täysin puolueiden tekemä ”loppukiri”, vaan Shy Toryn kaltaisen efektin aiheuttama vinouma galluppien otoksissa.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Konservatiivien yllätyskannatus: syynä kampanjan loppukiri vai vinouma gallupkyselyissä?

  1. Poliittisesti aktiivisena henkilönä ja vaalitulosta paljon oppositiopuolueen näkökulmasta katsoneena sekä Kokoomuksen brändiä opinnoissani tarkastelleena pitäisi itse suurimpana syynä ”loppukiriin” sitä, että etenkin suurten (yliopisto)kaupunkien ulkopuolella on vain yksinkertaisesti niin valtavasti konservatiivisesti asennoituneita kansalaisia. Heille ei ilmeisesti viimeisimmän hallituksen työn mahalasku sitten painanutkaan loppupelissä niin paljon, mm. siksi että ”meillä on aina äänestetty Kokoomusta” (eli puolueuskollisuus on heillä vahva mahdollisista mokista huolimatta).

    Gallup-tuloksissahan Kokoomuksen kannatus laski Stubbin pääministerikauden edetessä, mutta ilmeisesti gallup-tulokset eivät sitten kertoneetkaan koko totuutta Kokoomuksen äänestäjien uskollisuudesta puolueelle vaikka se ääniä edellisistä vaaleista menettikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s