Mediaetiikka – tulevaisuuden tärkeä tutkimusala

Kirjoitin taannoin vierasbloggauksen mainion Etiikka.fi-sivuston:n blogiin. Kirjoituksessa ruodin ”postmodernilla” tavalla omia kokemuksiani siitä, kuinka sosiaalinen media nostaa esiin jatkuvasti uusia eettisiä kysymyksiä, joihin ei ole olemassa oikeita vastauksia. Luomme yhä toimintakulttuuria verkkomaailman saralla, ja eettistä neuvottelua on syytä käydä ahkerasti esimerkiksi siitä, mitä pidämme hyvien tapojen mukaisena käyttäytymisenä verkkomaailmassa (esim. ”vihapuhe”), kuka saa käyttää mitäkin tietoja ja millä edellytyksillä (”Facebookin ja muiden jättien käyttäjillään salaa teettämät koeasetelmat”) tai mikä on normikäyttäjän vastuu esimerkiksi sisältöjä tai meemejä levittäessään.

Omasta mielestäni tällaisiin kysymyksiin ei ole olemassa mitään selkeää vastausta, vaan asioista täytyy käydä keskustelua. Kuten kirjoituksessani totesin, uusien asioiden kanssa reflektointi ja asioiden ”järkeistäminen” seuraa usein perässäpäin: ensin toimimme, sitten pohdimme, kun asiat alkavat mennä pieleen. Verkossa törmäämme jatkuvasti tämänkaltaisiin ristiriitoihin, mikä johtuu siitä, että käytännöt ovat vielä suurelta osin muovautumattomia. Siksi ”mediaetiikka” on tärkeä ja kiinnostava tutkimusala, ja filosofian tutkijoiden pitämä Etiikka.fi-sivusto erittäin tervetullut keskustelun areena.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s