Luovuus ja innovaatiot – kurkistus myyttien taakse

Sanat ”luovuus” ja ”innovaatio” ovat konsulttijargonia, osa poliittista retoriikka sekä yritysjohtajien juhlapuheiden vakiosanastoa. Mutta ne kuvaavat myös tärkeitä tutkimuskohteita: uuden keksimistä ja kehittämistä. Siinä missä luovuus liittyy uusien ideoiden tuottamiseen, innovaatio viitta niiden onnistuneeseen toteuttamiseen, esimerkiksi uuden tuotteen viemiseen markkinoille. Luennoin viestinnän opiskelijoille aiheesta ”Luovuus ja innovaatiot: Organisaatioviestinnän näkökulmaa etsimässä”. Pohdimme luennolla, miten organisaatioviestinnän osaajat voisivat hyötyä luovuuteen ja innovaatioihin liittyvästä tutkimustiedosta ja soveltaa omaa osaamistaan organisaatioiden uudistumistarpeisiin.

Kumpikin käsite on niin pullollaan monenmoisia mielleyhtymiä, että on hyvä suorittaa nopea obduktio ja kurkistaa, mitä myyttien takana näkyy. Mistä luovuudessa ja innovaatiossa on kyse? Tässä siis luovuuden ja innovaation myytit.

  1. Luovuus on korkeampaa, henkistä voimaa. Antiikin aikana luovuutta pidettiin jumalallisen inspiraation välittämisenä, jonkinlaisena ”luojahengen” työnä. Vasta myöhäiskeskiajalla, renessanssin aikaan luovuus alettiin liittää yksilöön, mistä syntyi myytti numero 2.
  2. Luovuus on yksinäisen neron ominaisuus. Renessanssin ihmiskuvassa luoviksi henkilöiksi miellettiin ”luovat nerot”, poikkeukselliset lahjakkuudet esimerkiksi tieteen ja taiteen aloilta. Luovuustutkijat ovat esittäneet antropologiseen aineistoon nojaten, että ajatus ihmisestä, joka ei olisi luova siinä missä muutkin on monissa kollektiivisissa kulttuureissa absurdi. Länsimaisen keksijäneron myyttiin on voinut vaikuttaa tapa painottaa historiankirjoituksessa henkilön ominaisuuksia kontekstin ja vaikutusten kustannuksella. Oikeasti kaikki rakentuu toisten ideoiden päälle, ja oikein organisoidun yhteistyön avulla voidaan saada ihmeitä aikaan.
  3. Vain älykkäät ihmiset ovat luovia. Luovuutta ja älykkyyttä on tutkittu kautta aikain. Jo tilastotieteilijä ja monen alan harrastaja Sir Fransic Galton esitti 1900-luvun alussa omia eugeniikkaan nojaavia ajatuksiaan älykkyyden ja luovuuden perinnöllisyydestä. Varteenotettavampi luovuustutkimus käynnistyi 1950-luvulla, ja älykkyys- ja luovuustestit ovat osoittaneet, että yhteys näiden ominaisuuksien välillä ei ole kovin vahva. Tutkijat ovatkin melko yhdenmielisiä siitä, että kyseessä ei ainakaan ole sama ominaisuus. Älykkyys on jonkinlaista prosessoritehoa, kun taas luovuus on epätavallisten, ei-stereotyyppisten assosiaatioiden tekemistä ja uusien ideoiden muotoilua näiden pohjalta.
  4. Luovat ihmiset ovat outoja ja hulluja. Persoonallisuuden häiriöiden ja psykoottisuuden yhteyttä luovuuteen on tutkittu valtavasti. Mielen sairauksien ja luovuuden väliltä on löydetty yhteyksiä, mutta tämä ei vielä tarkoita sitä, että luovuudesta seuraisi mielisairauksia. Tämä myytti on saattanut saada alkunsa siitä, että taitelija-ammateissa esiintyy tutkimusten mukaan tavallista enemmän mielen häiriöitä. Tämän yhteyden ei kuitenkaan tarvitse osoittaa luovuuteen, vaan on helppo keksiä lukemattomia muita syitä taitelijoiden mielenterveysongelmille sosiaalisista oloista persoonallisuuden piirteisiin ja elämäntapoihin.
  5. Luovuus on leikkiä. Laitetaan hassut hatut päähän ja mennään toimiston pihalle tanssimaan? Oikeasti luova ajattelu on kovaa työtä, eikä se käsitä vain ideointivaihetta, jossa tyypillisesti voi antaa ajatusten räiskyä, ja hauskaakin voi olla. Hyvä idea on vasta alku, jota seuraa pitkä kehittelyn ja testaamisen ajanjakso. Hehkulampun kehittäjän Thomas Edisonin on väitetty sanoneen, että hän ei ole epäonnistunut koskaan, vaan löytänyt 10 000 ei-toimivaa ratkaisua. Tästä juuri on kyse. Ei-toimivien ratkaisujen poissulkemisesta ja periksiantamattomuudesta. Luovuustutkijat puhuvat usein ja mielellään 10 000 tunnin tai 10 vuoden säännöstä, joka viittaa siihen työmäärään, joka pitää olla takana, ennen kuin voi haaveille omaa alaansa mullistavien keksintöjen tekemisestä. Uran alku on usein pelkkää kopiointia ja treenaamista, alan sääntöjen ja tiedon haltuun ottamista.
  6. Innovaatio on uusi tuote tai keksintö. Innovaatio ei ole keksintö, eikä tuote. Käsite ei ylipäätään viittaa minkäänlaiseen artefaktiin – materiaaliseen esineeseen tai ei-materiaaliseen ideaan. Innovaatio tarkoittaa potentiaalisesti uuden ja hyödyllisen idean kehittämistä  ja testaamista siten, että se voidaan toteuttaa onnistuneesti jossakin kontekstissa. Innovaatio kuvaa siis luomisen ja toteuttamisen prosessia. Innovaatiot voivat koskea niin tuotteita, prosesseja, palveluja kuin ajatus- tai toimintamallejakin.
  7. Luovuus/innovaatio on hyvä juttu. Luovan ajattelun tulos, josta tulee innovaatio, merkitsee aina muutosta, joko suurta tai pientä. Pieni muutos voi olla vaikkapa parannus yrityksen henkilöstöhallintarekisteriin, niin että rekisterin käyttäjien työtunteja säästyy muihin töihin. Suurempi muutos voi korvata koko rekisterin siten, että joitain työntekijöitä ei enää tarvita. Tällöin innovaatio siis kyllä tehostaa toimintaa, mutta siitä voi seurata myös kielteisiä asioita. Niin ikään jokin keksintö voi olla myös suorastaan haitallinen, vai mitä voisi sanoa esimerkiksi subprime-innovaatiosta? Varmasti voittoisa rahoitusalan tuoteinnovaatio, mutta maailmantalouden kannalta melko haitallinen.
  8. Viimeisenä isona myyttinä haluan nostaa esiin palkkiot ja niiden kannustinvaikutuksen ihmisten luovuuteen. Eikö tunnukin loogiselta, että jos jollekulle maksaa paljon rahaa, saa luovempaa ja parempaa? Mitä isompi kannustin, sitä enemmän ihminen on valmis repimään itsestään irti? Hämmentävää kyllä, mutta tutkimukset osoittavat jotain ihan muuta. Uravalmentaja Daniel Pinkin animoitu esitelmä johdattelee motivaatioiden ja luomisen problematiikkaan.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s