Ymmärretäänkö sanomasi? Vinkkejä siihen, kuinka voi välttää väärinkäsitykset verkossa

Yksi suurimmista haasteista viestinnässä on, että ihmiset ymmärtävät sanomamme eri tavalla kuin olimme tarkoittaneet. Haluamme ilmaista viestissämme jotakin tunnetta, esimerkiksi iloa tai pettymystä, mutta vastaanottaja tulkitsee sanoman huumoriksi, yritykseksi miellyttää tai jollakin muulla ei-toivotulla tavalla. Haluamme puhua säästä, mutta toinen kokee, että ”ei ole mitään puhuttavaa”. Tämä haaste johtuu yksinkertaisesti siitä, että ajattelemme yksilöinä eri tavalla, eikä viestejä ole helppo muotoilla sillä tavalla, että ne herättäisivät juuri meidän toivomiamme tulkintoja ja tuntemuksia vastaanottajissa. Erityisen haasteellista tämä on verkossa, jossa nonverbaalille (sanaton/kehollinen) viestinnälle jää vähemmän tai ei ollenkaan tilaa. Verkossa törmään päivittäin keskusteluihin, joissa esiintyy väärinymmärryksiä ja tulkintoja, jotka eivät olleet alkuperäisen lähettäjän tarkoittamia. Myös omat viestini ymmärretään joskus väärin – ja minä puolestani saatan tulkita huumoriksi tarkoitetut viestit totisina jne. Mistä tämä johtuu?

Käyttäessämme sähköistä kanavaa, palaute on hidasta (esim. keskusteluketju), käytössämme on vain teksti ja ehkä kuvallinen viestintä (eleet, ilmeet ja äännähdykset puuttuvat). Lisäksi käytössä oleva tila voi olla rajallinen, joko teknisistä syistä tai keskustelukanavan etikettiin liittyen (esim. Facebook, Twitter). Normaaleissa kasvokkaisissa viestintätilanteissa palaute on yksi tärkeimmistä viestin perillemenoa helpottavista tekijöistä. Voimme aina tarkistaa toiselta, ymmärsikö hän sanomamme tarkoittamallamme tavalla. Voimme myös käyttää apunamme niitä lukemattomia sanattomia vihjeitä, joita keskustelukumppanimme kehonkieli välittää. Jos epäilemme, että viestimme on tulkittu väärin, voimme muotoille sen jollakin toisella tavalla, jotta toinen varmasti saisi kiinni ajatuksestamme. Kuinka sitten toimia verkkoympäristössä, joissa palaute ei ole aina tukenamme?

Tässä muutama helppo vinkki siihen, kuinka omaa verkossa tapahtuvaa viestintää voi tehostaa:

  • Vältä ironiaa, ”mustaa huumoria” ja kielteistä ”pottuilua”. Se mikä naurattaa kaveri- tai työporukassa, saattaa loukata verkossa, jossa kanssakeskustelijat eivät jaa samoja huumoriin liittyviä normeja kuin tutut. On helpompaa pyrkiä olemaan hauska ja nokkela asioiden kautta, ei ”kuorruttamalla” asioita ylimääräisellä huumorilla.
  • Sisällytä yhteen viestiin vain yksi sanoma (”asia”). Esimerkiksi tekstiviestin mittaan ei kannata ympätä kolmea tai neljää asiaa. Jos sanomasi välttämättä vaatii usean asian esittämisen tai on kovin monimutkainen, pohdi voisitko käyttää jotakin toista kanavaa. Voit tehdä esimerkiksi blogipostauksen tai puhua asiasi vaikkapa YouTube-videoksi – näin saat sanomasi varmasti tehokkaammin perille.
  • Kun osallistut keskusteluun, esimerkiksi Facebook-seinällä, joka käy mielestäsi ”kuumana”, pohdi aina, onko tulkintasi todellinen vai omaa mielikuvistustasi, ts. oletko se sinä, jonka mielessä voimakkaat tunteet nousevat pintaan vai joku muu? Ennen kuin vastaat viestiin, jonka koet esimerkiksi loukkaavaksi, yritä päästä eroon tunteittesi herättämistä negatiivisista ajatuksista. Pohdi mitä toinen on mahtanut haluta sanoa ja miksi. Miksi minussa herää tällaisia ajatuksia ja tunteita? Ehkäpä kyse olikin kehnosti viestitystä huumorista? Muotoile vastauksesi vasta kun ole rauhoittunut itse.
  • Jos kanava ja käytettävissä oleva tila sen mahdollistavat, kerro esimerkkejä – joko elävästä elämästä tai itse keksimiäsi. Esimerkiksi tarinat luovat meissä visuaalisia mielikuvia ja ammentavat yhteisestä kulttuurisesta pääomastamme. Vastaanottaja saa ”ravinteikasta ruokaa” ajatuksilleen oman tulkintansa muotoilemiseksi.
  • Tarkkaile saamaasi palautetta. Mitä paremmin ymmärrät toisen vastauksen, sitä todennäköisempää on, että myös hän on ymmärtänyt, mitä olet tarkoittanut. Jos sanomasi on ymmärretty väärin, yritä uudelleen. Yritä toisenlaista tapaa ilmaista asiasi, vaikkapa esimerkin kautta. Siinä, että joku ei ymmärrä sanomaasi, ei ole kenenkään kannalta mitään hävettävää – viestintä on haastavaa!

Jos et varta vasten halua loukata toista, et varmasti myöskään halua, että sanomasi tulkitaan esimerkiksi ”vihapuheeksi” tai muutoin virheellisesti. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, 1) mitä sanoo, 2) miten viestin muotoilee, 3) millä kanavalla sen lähettää ja 4) kenet viesti tavoittaa tai kenelle se on mahdollisesti suunnattu. Jos en tietäisi täsmällisesti, mitä tässä blogipostauksessa haluan sanoa (= verkossa viestintä voi olla haastavaa; omaa viestintää voi parantaa muistamalla tiettyjä asioita), lukijan voisi olla vaikeaa seurata ajatuksiani. Lisäksi pyrin kirjoituksessani selkään ja yksinkertaiseen ilmaisuun. Ajattelen myös, että asiani on sen verran monimutkainen, että blogi tarjoaa sen viestimiseksi hyvät puitteet. Blogipostaus on myös sikäli hyvä kanava, että se ei suuntaa viestiä kenellekään, vaan kirjoituksen voivat lukea kaikki, jotka sen löytävät ja joita se kiinnostaa. Jos lähettäisin tämän blogipostauksen yksityisenä viestinä jollekulle yksittäiselle henkilölle, hän saattaisi tulkita sen loukkaukseksi: enkö minä muka osaa viestiä verkossa riittävän hyvin, onko tavassani viestiä jotakin vikaa? Toivottavasti tämä kirjoitus auttaa osaltaan viestinnän onnistumisessa!

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Ymmärretäänkö sanomasi? Vinkkejä siihen, kuinka voi välttää väärinkäsitykset verkossa

  1. Paluuviite: Mediaeettisiä tunnustuksia | Etiikka.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s