Viestinnän tutkimuksen merkkihenkilö Osmo A. Wiio

Suomalaisen viestintäalan pioneeri ja kansaivälisesti merkittävä viestinnäntutkija Osmo A. Wiio (s. 1928) kuoli 20. helmikuuta 2013.
 Wiion panos tutkimukseen oli merkittävä. Hän on tuonut viestinnän tutkimukseen mm. kontingenssinäkemyksen, jonka mukaan yhtä parasta tapaa viestiä ei ole, vaan viestinnän onnistumiseen vaikuttaa oleellisesti tilannekohtaisten tekijöiden huomioiminen; teollisuusyrityksessä tarvitaan erilaista viestintää kuin sairaalassa. Lisäksi Wiio kehitti 1970-luvulla edelleen käytössä olevan organisaation ”viestintäilmaston” mittaamiseen tarkoitetun OCD-lomakkeen (Organizational Communication Development audit).

Wiion oli ilmeisesti tarkoitus aloittaa oman blogin kirjoittaminen, mutta tätä harrastusta hän ei ennättänyt käynnistää. Nyt OAW!-niminen blogi on kuitenkin avattu ja siellä on luvattu julkaista hänen ennenjulkaisemattomia kirjoituksiaan. Kannattaa siis pistää blogi seurantaan, Wiio oli terävä ajattelija myös nykyteknologian ja -viestinnän ilmiöiden suhteen!

Wiio oli tunnettu insinöörimäisestä ajattelutavasta, joka näkyi paitsi hänen radioamatööri- ja tekniikkaharrastuksissaan, myös tutkimuksessa, mm. viehtymyksenä järjestelmä- ja informaatioteorioihin sekä yrityksiin kvantifioida viestintäilmiötä. Tässä linkki hiljattain pitämääni esitelmään Wiion näkemyksistä informaation ja viestinnän käsitteisiin.

Wiion ajatukset ja perusta, jonka hän loi viestinnän tutkimukselle, tulevat säilymään ajassa ja löytämään uusia ilmenemismuotoja alan kehittyessä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s